- 0 kr
Under årens lopp så finns det en del frågor som återkommer i butiken och på webben. Vi har därför försökt att samla de vanligaste frågorna som vi får. Om du inte finner svar på just din fråga eller undrar över någonting, så går det givetvis utmärkt att kontakta oss på kundservice@ljusochmiljo.se eller per telefon på 0454-320015.
Hur vet jag vilken ljuskälla jag ska ha i min Ljusstake?
-
Vilken ljuskälla som ska vara i din ljusstake baseras på antalet ljus som finns i armaturen och spänningen den drivs med. Regeln är att dela ljusstakens effekt eller spänning på antalet ljuskällor den har.
Låt oss ta ett vanligt exempel där du har en 7 armad ljusstake som kopplas med en stickkontakt direkt i vägguttaget (alltså ej transformator). Då tar du 230 (som är Volten du får ut ur ditt vanliga vägguttag) och delar det på 7, som i detta exempel är antalet lampor i ljusstaken. Svaret är då att den ljusstaken ska ha 34V lampor.
Det är inte alltid uträkningen ger ett exakt värde och kan nedan lista kan därför lättare att enkelt välja rätt:
55V – 4 eller 5 armade
34V – 7 eller 11 armade
23V – 9 eller 11 armade
16V – 16 armade
14V – 16 armade
12V – 20 armadeDet står nästan alltid angivet på ljuskällans kartong hur många lampor den är avsedd för.
Känns det fortfarande osäkert, så finns idag även 14V – 55V LED-reservlampor som klarar hela omfånget från 4 – 16 armade ljusstakar.
Var noga med att montera rätt sorts lampa i din ljusstake, annars kommer det inte fungera.Om du har en transformator då?
Då gör du i princip samma sak, men tittar i stället på transformatorn efter vilken effekt den har. Volten är i detta fall inte det viktigaste utan transformatorns effekt. Något som anges i W eller VA.
På en 12V transformator med en effekt på 20VA skulle det då stå ”12V 20VA” på transformatorns rygg.
Har du kanske 21 små lampor i din ljusstake, tar du effekten (20) delat på antalet lampor (21) och som blir ca. 0,9W. Varje enskild lampa får då inte överstiga 0,9W, vilket leder till en överbelastad transformator som i sin tur går sönder. Väljer du en ljuskälla som har allt för låg spänning, kan det resultera att lamporna flimrar/blinkar. Försök därför välja en ljuskälla som ligger nära transformatorns effekt, men inte överstiger den.Vi vet att detta i vissa fall kan vara besvärligt och verka krångligt, så ha i åtanke att det alltid går att ringa eller maila oss. Så lotsar vi dig i ljuskälla-djungeln.
Min Ljusstake lyser inte trots att jag bytt lampor, finns det något jag kan göra?
-
Självklart finns det! Börja med att skruva ut alla lamporna och kontrollera så att det är rätt sort till just din ljusstake. När du bekräftat att alla är rätt så är det dags att kolla om de alla fungerar. Ett smart sätt att kolla ljuskällorna på kan göras med ett 9V batteri. Ett sådant finner du oftast i en brandvarnare, så kanske är det läge att byta ut detta batteri samtidigt 😉
Skulle du inte ha en brandvarnare? Köp en!
Nu tillbaka till ljuskällorna. Om du lägger botten av ljuskällan mot en av polerna på batteriet och samtidigt sidan på ljuskällan mot den andra polen, så lyser lampan lite svagt om den är hel. Det finns också billiga små testmaskiner för ljuskällor att köpa på exempelvis Claes Ohlsson.
Om du inte har något av ovan nämnda saker hemma, så kanske du har en annan fungerande ljusstake med samma antal lampor? Skruva då ur en av dennes ljuskällor och använd den tomma sockeln till att prova dina andra ljuskällor en efter en.Men om alla testade ljuskällor fungerar och din ljusstake ändå inte lyser!?
Detta brukar oftast orsakas av dålig kontakt i en eller flera av socklarna på ljusstaken. Skruva ur alla ljuskällor i ljusstaken som inte vill lysa och se till så att ljusstaken INTE är inkopplad i ett vägguttag innan du går vidare till nästa steg!!
Om du tittar ner i hålet/sockeln där ljuskällan ska sitta, så kan man se de två kontaktytor som en iskruvad ljuskälla ska komma i kontakt med. Ett i botten av hålet och ett på sidan. Mest troligt så är det så att din ljuskälla inte riktigt får kontakt med det kontaktbläcket som sitter i botten. Ta fram en liten platt skruvmejsel och böj försiktigt upp stiftet i botten. När vi gör detta i butiken så brukar vi även försöka ”böja ut” sidostiftet en aning för att säkerställa att ljuskällan får ordentligt med kontakt från båda håll.
OBS! Se till så ljusstaken INTE är ansluten till ett vägguttag. Det är inte mycket du behöver flytta stiften, så tänk på att inte ta i för hårt.Om din ljusstake fortfarande inte vill lysa efter denna lilla operation, så är det mest troligt att det är något annat elfel på den. Då får du antingen be en elektriker ta en titt eller tyvärr kassera den och köpa en ny. Tycker du som en del av våra kunder att det verkar besvärligt eller att du helt enkelt inte har tid och lust att felsöka din ljusstake? Så är du självklart välkommen till butiken, så gör vi det åt dig.
Jag har bytt ut mina ljuskällor till LED varför blinkar dem?
-
Den vanligaste anledningen till att LED-lampor blinkar eller flimrar, är om du har dem kopplade till en dimmer eller transformator. När du byter till LED-lampor är det därför viktigt att det blir till rätt sorts LED.
Om du exempelvis har 3 helt vanliga ljuskällor i din kökslampa monterade mot en dimmer. Så är det viktigt att du köper LED-lampor som är dimbara. Om en ljuskälla är dimbar eller ej, kan du se angivet på paketet. Har du inte paketet kvar, så kan det sitta en symbol på ljuskällan som visar ifall den är dimbar. Det är i så fall en triangel med en cirkel inuti.
Blinkar eller flimrar de trots att du bytt dina 3 lampor till dimbara LED. Så är det mest troligt att de inte fungerar ihop med den dimmer som finns installerad. De gamla hederliga dimrarna som installerades för mer än 10 år sedan, har oftast ett dimbart område mellan 30-300W för att kunna fungera optimalt.
När du då byter till LED-ljuskällor så kommer du kanske bara upp till 15W i total effekt. Vilket gör att dimmern inte fungerar som den ska. I detta fall så är det alltså inget fel på LED-ljuskällorna, utan dimmern som behöver bytas ut till en LED-dimmer. På samma sätt kan dina ljuskällor blinka eller flimra om du har dem monterade i en lampa som har transformator.
Om du kan se transformatorn, så står det oftast på den vilken belastning den är tänkt att fungera mellan. Har du exempelvis en 20-60W transformator och monterar LED-lampor, så hamnar du oftast under den lägsta watten som står angiven. Ibland fungerar det ändå, men i de fall det inte gör det, så brukar det bli lite ”discobelysning” och du bör då byta ut transformatorn till en LED-driver. Vad är en DCL kontakt?
-
I april 2019 infördes en ny EU standard gällande våra anslutningar på taklampor. Syftet med bytet är att det dels ska underlätta att köpa och sälja lampor inom EU. Tanken är även att det ska bli bättre elsäkerhet i de EU länder där man tidigare inte använt sig av takuttag i någon större utsträckning.
Detta innebär att alla nyproducerade villor och lägenheter samt de projekt som innebär nydragning av el, kommer att få dessa nya uttagen i stället för de ”gamla hederliga”.
I förlängningen medför detta att de flesta leverantörer inte längre skickar med en kontakt till sina taklampor. Det blir precis som med ljuskällor, ett tillägg till ditt köp.
Vi på Ljus & Miljö brukar självklart fråga kunder som besöker vår butik om önskemål finns att köpa till en stickkontakt och vilken sort. Men för dig som handlar över nätet kan det vara bra att antingen fråga om det ingår innan köp eller lägga till produkten i din varukorg. Vad menas med fast installation av lampor?
-
Med fast installation menas att armaturen inte har en kontakt som per automatik passar i ett uttag. Det sitter endast en sockerbit i armaturen som är för anslutning till de kablar som kommer direkt ut från väggen eller taket. Det är inte helt ovanligt att en del tak- och vägglampor säljs så här idag för att komma närmre taket/väggen.
Om du har ett befintligt uttag där du tänkt installera exempelvis en taklampa som har just benämningen ”fast installation”. Så behöver du montera bort det befintliga uttaget först så det går att koppla kablarna från taket direkt in i din nya lampa.
Detta är tillåtet att göra själv om du har godtagbar kunskap om hur det ska göras på ett elsäkert sätt. Är du inte helt säker, så be om hjälp av en elektriker. Kan jag ha 3-stegs LED på en "vanlig dimmer"?
-
Nej, det kan du tyvärr inte. Om det finns en dimmer installerad så ska det vara ”vanliga” dimbara ljuskällor. Det går alltså inte att använda steg/step dimbara ljuskällor med en ”traditionell dimmer”.
Det som gör stegs/step dimbara LED lampor till en så fantastisk uppfinning, är att du inte längre behöver installera en dimmer för att kunna ändra ljusstyrka. Du behöver inte längre fundera på om du vill ha exempelvis 15, 25 eller 40W i lampan som ska belysa din miljö.
Du skruvar helt enkelt i steg/step dimbara lampan och ändrar styrkan på den genom att tända och släcka med en helt vanlig väggbrytare eller sladdströmbrytare. Ja faktiskt vilken brytare som helst. Det fungerar till och med att dra ur och sätta i sladden om så skulle vara. Så önskar du montera steg/step dimbar LED men har en dimmer, så plocka bort dimmern och installera en vanlig strömbrytare istället. Vilken IP-klass behövs i badrum & våtutrymmen?
-
Ditt badrum eller våtutrymme delas in i olika zoner som alla kräver en korrekt IP klassning.
IP klassen berättar för dig hur tålig armaturen är mot vatten och ånga.
IP67 eller högre krävs om något elektriskt är nedsänkt under vatten. Exempelvis i ett badkar eller på golvet av duschen.
IP44 behövs ovanför ett badkar eller inne i en dusch på väggarna.
IP21 gäller för övriga delar av badrummet.
Dessa bestämmelser ändras lite över tid och på de flesta ställen där det tidigare var IP21 i badrummet, är det numera godkänt med IP20 enligt svensk elstandard. Vi tycker dock att armaturer som ska nyttjas i en miljö som består av fukt bör ha minst IP21. För uppdaterade villkor gällande IP klasser kika gärna in på elstandard.se. Kan solcellslampor vara ute på vintern?
-
Ja, de går att lämna ute under vintern. Men de kommer med största sannolikhet inte att lysa speciellt mycket då de behöver en viss mängd direkt solljus för att fungera.
Visst finns även modeller som bara behöver s.k. dagsljus, men de som oftast säljs i belysningsbutiker och lågprisvaruhus behöver även solljus. När dagens ljusa timmar och solljustimmarna krymper i takt med att vintern närmar sig, så hinner inte batteriet som sitter i solcellsbelysningen laddas upp helt. Ett icke fulladdat batteri gör att lampan både lyser svagare men även att den inte lyser lika länge. Dessutom så skadas batteriet om det inte får tillräckligt med laddning, står urladdat eller med låg laddning under längre tider.Vårt tips är att du plockar in eller stänger av din solcellslampa när du upplever att den inte lyser riktigt som den ska längre. Skulle du låta den vara i gång hela vintern, så är det dock inga bekymmer att byta batteriet till ett nytt fräscht när säsongen drar igång igen framåt vårkanten.
Jag har inte fått någon orderbekräftelse?
-
Så fort ditt köp registrerats och avslutats på kassasidan, skickas det per automatik ut en orderbekräftelse till den mailadress du fyllde i vid köpet. Kontrollera så mailet inte har hamnat i skräpkorgen/spam eller ifall din inkorg är full och därför inte kan ta emot fler mail. Den absolut vanligaste anledningen till att en orderbekräftelse inte kommer fram är att mailadressen har blivit fel. Det är lätt att slinta med fingrarna eller råka ange en gammal adress som inte längre används. Om du helt saknar en orderbekräftelse ber vi dig kontakta oss på kundservice. Så kontrollerar vi dina angivna uppgifter och ser till så att en bekräftelse hamnar i din inkorg.
Jag är intresserad av en lampa som ni inte har i sortimentet. Kan ni ta hem den till mig?
-
Det finns såklart en hel del lampor som vi inte har i butiken eller på webben. Men det går absolut att beställa hem om vi jobbar med leverantören som säljer lampan du är på jakt efter. Kontakta oss och berätta vilken lampa du är ute efter, så återkommer vi med pris.
När öppnar ni er julavdelning i butiken?
-
Detta är en fråga vi får ganska ofta från nyfikna kunder i butiken. Även om det kan tyckas tidigt och ibland även lite lustigt för vår del att hänga upp julsaker i 20 graders solsken. Så är ambitionen att vi öppnar upp julavdelningen söndag vecka 38 varje år.
Vad betyder lumen?
-
Lumen som också förkortas Lm. Är det värde du som kund kan använda för att veta hur mycket ljus din lampa ger från sig. Förr använde vi oss av Watt för att veta hur mycket en ljuskälla gav från sig och det fungerade bra när alla tillverkare använde sig av samma typ av ljuskälla med glödtråd.
Idag använder vi oss av LED i stället. Något som gör att Watt inte längre behöver motsvara vilken mängd ljus som avges från ljuskällan, även om ljuskällorna kan se likadana ut. En ljuskälla från en tillverkar kan dra 5W och ge dig 400 lumen medan en 5W ljuskälla från en annan tillverkare kan ge dig 470 lumen.
För att göra det så korrekt som möjligt är det därför Lumen och inte Watt vi behöver lära oss för att hamna rätt i lampdjungeln. Vi vet att det här är jobbigt och besvärligt för många av våra kunder. Vanligt är att kunder kommer ber om ex. en 40W ljuskälla vilket i de flesta fall per automatik gör att en ljuskälla på 4,5W med ett lumen runt 420 lm passar fint.Men finns det inget enkelt sätt för dig som kund att själv räkna om lumen till watt?
Njae, något helt enkelt och rätt sätt skulle vi inte säga finns. Men en metod som brukar fungera fint, är att ta bort en nolla från lumen värdet för att få fram ett riktvärde.
Exempelvis en ljuskälla med 470 lumen skulle då motsvara ca. 47 ”gamla watt”. Detta blir inte helt rätt, men ändå ett sätt för dig som kund att klura ut vad lumen betyder i gamla watt. Det svåra vi upplever, är att konsumenten stirrar sig lite blind och utgår från den watt som står på förpackningen i valet av ljuskälla. Något som kan bli precis hur tokigt som helst.
Som beskrevs tidigare, så kan en ljuskälla på 5 watt ge olika mycket ljus från olika fabrikat. Framför allt blir lumen viktigt när vi talar om de lite svagare lamporna som kanske önskas i exempelvis en fönsterlampa. blir väldigt stor skillnad på 1 och 2W men ingen större skillnad på 20 och 30 lumen. Vad är kelvin?
-
Kelvin är benämningen på vilken färg ljuset har. Det absolut viktigaste att komma ihåg gällande Kelvin, är att ju högre värde desto kallare ljus. Inom belysning jobbar vi oftast med produkter som varierar mellan 2100K - 4000K.
2100K ger ett extra varmt och mysigt sken medan 4000K ger ett kallare sken som ofta lämpar sig för exempelvis tvättstuga eller garage. Nedan följer lite Kelvin som kan vara bra att ha att jämföra med:- Stearinljus: 1500K
- Glödtrådslamor: 2600-2700K
- Halogenglödlampa: 2700-3000K
- Lysrör 2700 – 4000K
- Dagsljus: 5500-7000K
Vi vet att det kan vara svårt... eller rättare sagt att det ÄR svårt, att veta vilken färgtemperatur som bäst lämpar sig för just ditt ändamål. Så är du osäker slå oss en pling på 0454-320015
Har ni samma sortiment på nätet som i butik?
-
Nej det har vi tyvärr inte. På webbshopen visar vi ett större sortiment från leverantörer än vi har möjlighet att lagerföra hemma i vårt eget lager. Vi har som mål att försöka erbjuda hela sortimentet från en leverantör på hemsidan.
Om du hittat en lampa på hemsidan som du vill komma in i butiken och titta på. Så har de produkterna lagerstatusen ”I lager” på produktsidan. Du hittar lagerstatusen precis under knappen ”Lägg till i varukorgen” på produktsidan.
Står det i stället leveranstid eller beställningsvara angivet, så är det en produkt som beställs hem i från leverantören samband med köp. Vid beställningar packas de om här hos oss för vidare leverans till dig.Med detta sagt, så har vi även varor i butiken som inte finns på webben. Det kan vara en leverantör som vi ännu inte hunnit få upp på hemsidan ännu eller en med ett leverantörssortiment som ändras snabbt och skulle riskera att produkter säljas slut innan vi hinner få all information för att lägga upp dem. Har du sett något i vår butik som du önskar beställa men inte hittar. Så går det alltid kontakta oss, så löser vi det och lägger upp produkten på hemsidan.
Jag har köpt och installerat en Vattensten, hur förvarar jag den bäst under vintern?
-
Vad härligt att du har köpt en Vattensten – lite vatten i trädgården är ett välkommet och lugnande inslag i de flesta trädgårdar.
Om din vattensten har en nedgrävd vattenreservoar i form av exempelvis en balja. Så stänger du helt enkelt bara av strömmen till pumpen när du ser att det börjar bildas is på stenen. Fyll sedan på baljan med vatten. Nu är det bara att invänta våren med plusgrader, så kan sätta på strömmen igen till pumpen.
Vi rekommenderar alltså inte våra kunder att plocka upp pumpen ur baljan under vintern. I pumpen sitter en del gummipackningar som mår bäst av att vara kvar i vattnet. En nedgrävd balja bottenfryser inte i vårt avlånga land. Vill du ändå plocka upp pumpen så lägg den i en hink med vatten över vintern. Om du har en vattensten med vattentank som står ovan mark. Så behöver du vattentanken när det börjar bli minusgrader och flyttar in pumpen alternativt hela fontänen tills det blir plusgrader igen.
Även här är det bra om du kan låta pumpen ligga i vatten tills det är säsong igen. Vad är det för skillnad på PVC och Gummiduk?
-
PVC är en dammduk som är gjord av plast i stället för gummi. Det gör den billigare att tillverka men å andra sidan inte lika hållbar. Vi brukar likna PVC-duken med en kraftig plastpåse. Om du råkar göra hål på en påse från den lokala ICA butiken, så växer det lätt till ett ganska stort hål. Om du däremot råkar göra hål på exempelvis ett bildäck, som är gjort av gummi, så blir hålet bara precis där skadan är.
Det går såklart utmärkt att använda en PVC duk om underlaget är fast och fritt från stenar, grenar och om dammen som planeras inte är så stor. Ska du däremot göra en modell större damm, vet med dig att underlaget är ojämnt eller att hundar kanske tänkt bada i dammen. Så är gummiduk alla gånger att föredra.
Här gäller regeln att, ”ibland blir det dyrt att köpa billigt”. Det är bättre att satsa på en ordentlig duk eftersom den är grunden i hela dammbygget. Dammduken är inget som är kul att laga eller behöva byta efter en olycka eller två.
Ett vanligt resonemang kunder kan ha vi vid planer att köpa PVC duk. Är att de är billigare samt enklare att laga. Det kan så klart mycket väl vara sant, men är det inte bättre att välja en duk som inte behöver lagas Säljer ni Fiskar?
-
Det enkla svaret är ja, det gör vi. Men under rådande omständigheter efter Corona, så får vi tyvärr inte tag på några fiskar.
Förklaringen vi fått av vår leverantör, är att de inte kan säkerställa leveransen av fiskar går som det ska. Detta då det föreligger risk att de blir ståendes på någon terminal i väntan på leverans och med andra ord inte så säkert för de små liven.
Vi hoppas precis som alla andra att följderna av pandemin ska gå över och att allt ska återgå till det normala inom kort. Vi kommer då i helt vanlig ordning att sälja fiskar igen. De fiskar vi brukar ha i sortimentet är guldfisk, Koikarp, Guldid, Schubunkin och i den mån vi får tag på dem, så även stör och gräskarp. Hur många fiskar kan man ha i en damm?
-
Mycket bra och återkommande fråga där det finns en enkel tumregeln. 50 centimeter fisk per kubik.
Så räkna först ut hur mycket vatten du har i din damm. Vilket även är bra att veta även när du väljer pump och filter. Räkna sedan 50 cm fisk per 1000 liter. Exempelvis så skulle 5 fiskar på 10 centimeter går utmärkt att ha på en yta om 1 kubik. Hur mycket mat ska jag ge mina fiskar?
-
En bra tumregel är att inte ge fiskarna mer mat än de kan äta upp på 1–2 minuter. Detta är en bra som gäller både för dig med många såväl dig som har få fiskar i dammen.
Om du ger fiskarna mer mat än de orkar äta upp, så kommer detta tyvärr leda till övergödning av dammen och kan då försämra kvalitén på vattnet helt i onödan. Vi matar våra fiskar till de inte visar något större intresse av att äta längre, något som ofta sker vid temperaturer på runt 6–8 grader. Du bör inte mata dina fiskar när vattentemperaturen når under 6 grader eftersom fiskens matsmältning inte fungerar ordentligt i kallare vatten. Man riskerar då istället att de äter, men till slut blir förstoppade och dör.